KNBSB Dwarsboomt Clubs Die Agendapunt Willen Indienen Voor Congres

10 months ago 33

Naar aanleiding van de inzet van de groep waarvan Ronald Jaarsma woordvoerder is, heeft een aantal clubs een voorstel ingediend om op de agenda van het komende KNBSB congres te krijgen. Deze voorstellen zijn door de KNBSB afgewezen. Volgens...

Naar aanleiding van de inzet van de groep waarvan Ronald Jaarsma woordvoerder is, heeft een aantal clubs een voorstel ingediend om op de agenda van het komende KNBSB congres te krijgen. Deze voorstellen zijn door de KNBSB afgewezen.

Volgens de statuten van de bond wordt de agenda van het congres uiterlijk vier weken vóór het congres gepresenteerd. Vervolgens kunnen leden/clubs uiterlijk drie weken vantevoren (naar aanleiding van deze agenda) een voorstel op de agenda plaatsen. Maar… dit voorstel moet voorzien zijn van een toelichting en door tien procent van de Nederlandse honk- en softbalclubs gesteund worden.

Jawel, u leest het goed. De agenda wordt uiterlijk vier weken voordat het congres begint gepresenteerd en men kan uiterlijk drie weken voordat het congres begint een voorstel indienen dat door tien procent van de clubs wordt gesteund. Dit betekent dat men dus hooguit een week heeft om een voorstel in te dienen, dat ook nog eens de goedkeuring van vijftien clubs behoeft. U zult begrijpen dat dit schier onmogelijk is.

Nu is er een tweetal clubs geweest dat toch een voorstel heeft ingediend, nl. een voorstel tot uitstel van de stemming van het nieuw te benoemen bestuur. Beide clubs kregen als antwoord van de KNBSB een brief met dezelfde strekking als hieronder:

Reactie-brief-Ridderkerk-Rowdies

Naast de Ridderkerk Rowdies, heeft ook RCH-Pinguďns eenzelfde voorstel gedaan bij de bond. 

De bond geeft fijntjes aan dat men te laat is met indienen van het agendapunt. Maar hoe was dit überhaupt mogelijk geweest met slechts een week de tijd? Maar goed, volgens de statuten heeft de bond gelijk. Maar… in diezelfde statuten staat onder artikel 15, lid 4 het volgende: Het bondsbestuur is bevoegd later ingekomen voorstellen alsmede eigen voorstellen en voorstellen van aangesloten verenigingen op de agenda te plaatsen. 
Dus heeft de bond de mogelijkheid om het agendapunt van beide clubs toe te kennen. Door dit niet te doen wordt het meteen duidelijk dat de bond haar eigen plan trekt en niet open staat voor andersdenkenden. De bond wil dus persé de voorgestelde personen doordrukken als nieuwe bondsbestuurleden, ookal is er van enige keuze geen sprake (zes personen voor zes functies) en ookal is er nog niet bekend welke persoon welke functie gaat bekleden. 

Dit in ogenschouw nemende, is het nu ook wel duidelijk waarom de bond het congres om 9:30 wil laten beginnen. Men wil zo min mogelijk leden hebben die zouden kunnen tegenstemmen. Immers is het voor mensen die uit het nooroostelijke puntje van Groningen moeten komen een mijl op zeven om op tijd in Nieuwegein te zijn. Stel, de voorzitter van The Blokes uit Veendam wil bij het congres aanwezig zijn. Dit betekent dat hij/zij op zijn minst om 7:00 uur moet gaan rijden. Het is immers twee uur rijden vanuit Veendam en je wilt toch ruimschoots op tijd zijn. Een bijna onmenselijke tijd om te vertrekken in het weekend. 

In dit licht is het interessant om te zien, dat de komende stemming in een klap veranderd is van een stemming voor een nieuw bestuur in een stemming waarin men het vertrouwen in de bond uitspreekt of dat vertrouwen juist intrekt. 

En let wel, RCH-Pinguďns en Ridderkerk Rowdies zijn slechts de eerste twee clubs die hun nek hebben uitgestoken door dit agendapunt tot uitstel van stemming, in te dienen. Er zijn meer clubs die achter dit idee staan. 

Het moge duidelijk zijn dat de spanning tussen de clubs en de bond hierdoor alleen maar toeneemt. En dat kan de bond alleen zichzelf verwijten. 


View Entire Post

Read Entire Article